maanantai 19. huhtikuuta 2010

Classicot riviin järjestyViimeksi nauttimastamme Chianti Classicosta on ehtinyt vierähtää jo sellainen tovi, että kesän kynnyksellä Classico-jano kävi tuskalliseksi ja päätimme laittaa kerralla paremmuusjärjestykseen neljä mielenkiintoista taloa. Valinta tehtiin yksinkertaisesti ja mukaan valittiin kaksi suurinta taloa satojen hehtaarien huipputarhoilla ja kaksi pienempää muutaman kymmenen hehtaarin tilaa. Reilua, eikö?

Ilahdukseksemme viinit olivat ällistyttävän erilaisia. Siinä missä Barone Ricasolin Brolio oli tumma ja mausteinen kuin Uuden Maailman Syrah, Fattorie Melinin tuotos tuoksui mitäänsanomattomalle, laimealle ja ohuelle härskiintyneelle viilille. Maussakaan ei juuri löytynyt sitä potkua, mikä tässä seurueessa olisi erottunut edukseen.

Kolmatta kokelasta, idyllisen pientilan Fattoria Santo Stefanon saman nimistä Classicoa vuodelta ´05 olimme maistaneet viime marraskuussa ja pidimme kovasti. Tällä kertaa pöydässä oli 2007, jonka vaniljaiset aromit ja pehmeys eivät pääseet aivan ´05 vuoden tasolle, mutta oli silti erinomainen viini. Stefanon hapot ja kevyt tanniini viehetti siinä määrin, että illan seurue päätti valita sen yksimielisesti voittajaksi jo muutaman maistelukierroksen jälkeen. Neljäntenä viininä maistamamme Marchese Antinori oli joukon selkärankaisin. Mukana oli aavistus tallinnurkkaa ja rotevat tanniinit. Hyvä viini sekin.

Classico-illallinen oli siis suuri menestys, viinit olivat haastavan erilaisia ja makuskene kattava. Pikkutila vei pystin, Antonori tuli hyvänä kakkosena ja Mellinin Gambero Rosso -menestyjä liputti viimeisen sijan, vaikka ei keskimääräistä heikompi viini ollutkaan.


Viinit paremmuusjärjestyksessä:

- Santo Stefano Chianti Classico DOCG 2007
- Marchese Antinori Chianti Classico Riserva DOCG 2005
- Barone Ricasoli Chianti Classico Brolio DOCG 2007

- Fattorie Melini Chianti Classico Riserva "La Selvanella" DOCG 2006

3 kommenttia:

 1. Tuli maistettua Fattorie Melini Chianti Classico Riserva "La Selvanella" DOCG 2006
  eilen illalla ja ilokseni/surukseni voin todeta, että hyvin samankaltaiset tunnelmat viini jätti minulle kuin teidänkin raadille. Lyhyesti siis mieto tuoksu, ja kohtuullinen maku ja pituus. Pettymys ja syksyn huonoin Chianti Classico.

  VastaaPoista
 2. Suorastaan ihmetyttää, miten Melinin viini on voinut saada Gambero Rossolta täydet kolme tähteä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi "Anonyymi" :) Melini oli hyvin kaukana niistä fiiliksistä mitä itse CC:lta odotan. Eipä taitanut siis olla maanantaipullo meilläkään.

  VastaaPoista