lauantai 18. joulukuuta 2010

Valpolicellan raikas Ripasso


Monen suomalaisen unelma ja vielä useamman saksalaisen saimaa sijaitsee aivan Valpolicella-viinialueen kyljessä, lähellä Veronan kaupunkia. Gardajärvi on valloittanut lukemattomat sydämet komean vuoriston ja idyllisten pikkukylien myötä.


Vaihtelua makkarantäytteisiin markettihyllyihin ja weissbieriin kannattaa ehdottamasti hakea läheisiltä viinialueilta, joista komeimman, Valpolicellan, laatuviineihin lukeutuvat Amarone ja Ripasso -punaviinit. Valpolicellan alue voidaan jakaa Classico-alueeseen ja pelkkään Valpolicellan-viinialueeseen. Classico-alueen länsireuna on vain noin 15 minuutin ajomatkan päässä Gardan isoimmasta viinikaupungista Bardolinosta.

Kävimme tutustumassa Classico-alueen reunalla sijaitsevaan Sant'Ambrogio di Valpolicellan kylään ja tuottajaan nimeltä Boscaini Carlo. 


Boscaini Carlo tuottaa vuodessa 45 000 pulloa viiniä, josta Amaronea 3500 ja Ripassoa 4000 pulloa. Viinitarhoja on yhteensä 14 hehtaaria. Vaikka iso osa koko Valpolicellan viinialueesta on muille rypäleitä tuottavia tarhureita, Boscaini tuottaa viininsä alusta loppuun asti itse. 


Maistoimme Boscainin Valpolicella Ripasso Superiore 2006 "Zane" -punaviinin jumalaisen pakkasen sävyttämänä joulukuisena iltana. Odotukset suuntautuivat tuhdihkoon ja täyteläiseen viiniin, jollaista olemme useimmiten Alkon Ripasso-valikoimista tottuneet saamaan. 

Totuus oli kuitenkin toinen. Viini oli runsas, pirteä, nuorekas ja kirsikkainen ripasso, jonka tuoksussa korostuivat piemontemainen parfyymisyys, nuorekkaat marjat ja hento savu. Maku seuraili osin tuoksua olemalla suuntäyttävän runsas ja äärimmäisen raikas. Hieno granaatinpunainen Ripasso. Täyteläinen ja tanniineiltaan hyvin maistajaystävällinen. Ehdottomasti klassisemman tyylin viini, jonka kypsytyksessä on käytetty suurempaa slavonialaista 1500 litran tammiastiaa, eikä kosiskelevaa pienempää uutta tammea. Tällaisia Alkoon ja äkkiä.


Mikäli Gardan-loma on tiedossa, kannattaa siis ehdottomasti vuokrata auto alle ja hurauttaa Pohjois-Italian kuningastarhoille maistelemaan loistavia punaviinejä. Tuottajien pihaan kuuluu ajaa sen enempää varoittamatta. Vieraanvaraisuus ja viinitarjonta takaavat unohtumattoman viinikokemuksen. 

4 kommenttia:

  1. Hei

    Kommenntti ei niinkään liity tähän postaukseen vaan kyselen vinkkejä, koska Italia tuntuu olevan sinulla paremmin hallussa.

    Brunellot ovat meikäläiselle vielä ihan tuntematon suuruus. Onko Alkossa kelvollisia hyvällä hinta/laatusuhteella olevia Brunelloja, joista aloittaa tutustuminen vai pitääkö mennä verkkoakauppaan.

    Italiasta Veneton Ripassot ja Amaronet uppoaa, samoin miltei kaikki mitä Toskanasta on tähän saakka maisteltu. Esim. Chiantit ja viimeksi 98 Fontalloro iski kovaa.

    VastaaPoista
  2. Tervehdys

    Myös itselläni Toscanan kuningasviinin pruuvaaminen on jäänyt häpeällisen vähäiseksi, suurimman osan Brunello-hankinnoista päätyessä vielä kellarin perukoille.

    Alkon tilausvalikoiman viineistä hyvä valinta voisi olla tuottajan Banfi Poggio alle Mura. Lasillinen männä syksynä oli kyllä vaikuttava kokemus. Hedelmäinen, runsaan täyteläinen ja samettinen paketti.

    Toinen hieman klassisemman tyylin vaihtoehto tulee yhdeltä alueen vanhimmista tuottajista: Col d'Orcia Brunello 2004. Kevyemmin tammitettu ja keskitäyteläinen, mutta raikkaan elegantti tekele.

    Mikäli siis oma makupaletti kallistuu ennemmin tuhdimpaan ja tammisemaan, kuin klassisen tiukkaan suuntaan, kannattaa valita Banfi. Kummatkin ovat komeita viinejä, mutta edustavat vähän eri tyyliä.

    VastaaPoista
  3. OK, kiitokset vastauksesta. Onko noita Brunelloja(kaan) turha avata ennen 10-vuotissynttäreitä?

    VastaaPoista
  4. Klassisia Riservoja on varmasti turha availla. Modernimmat varmasti kehittyvät nekin, mutta ovat aikaisemmin juotavissa...10 vuotta on aika hyvä nyrkkisääntö kaikille :)

    VastaaPoista