lauantai 11. joulukuuta 2010

Fattoria di Fèlsina Berardenga Toscana


Ihan Chianti Classico -alueen eteläreunalla, vain noin 20 minuutin ajomatkan päässä Sienasta, sijaitsee yksi Toscanan arvostetuimmista viinitiloista – Fattoria di Fèlsina. Viinijano kävi tarkastamassa, miltä näyttää viinitarha, joka on niittänyt huippusaavutuksia jo toistakymmentä vuotta. Monesta muusta huipputilasta poiketen Fèlsinaan on helppo löytää. Castelnuovo Berardengan pikkukylä sijaitsee lähes kiinni viinitarhoissa. Pitkä ja arvokas kartanopolku ohjaa turistin suoraan päärakennuksen eteen. Fèlsina on viimeisen päälle sliipattu, mutta idyllinen viinitila.


Fattoria di Fèlsina on perustettu 1966. Sen omistaa Domenico Poggiali yhdessä vävynsä Giuseppe Mazzocolin kanssa. Tilalla vaikuttaa yksi Italian arvostetuimmista viinintekijöistä, enologi Franco Bernabei. Fèlsinan vuosituotanto on noin 800 000 pulloa. Tila valmistaa myös korkeatasoisia oliiviöljyjä moninenlaiseen tarkoitukseen.


Fèlsinan tasting-tila

Viinituotanto painottuu Chianti Classicon, Cru Classico "Rancian" ja Fontalloro IGT:n ympärille. Fèlsinan Chianti Classico "Rancia" on huomionarvoinen viini. Sen sangiovese-rypäleet kerätään iäkkäältä kuuden hehtaarin viinitarhalta aina käsin. 

Fontalloro on tilan toinen huipputuote (ks. artikkeli '98 Fontallorosta). Sekoitus eri kasvuolosuhteita (Chianti Classico ja Colli Senesi) yhdistettynä  monipuoliseen tynnyrikypsytykseen saa tästä 100%:n sangiovesestä hienon, tuotantoaluetta korostavan viinin. Fontalloro on noteerattu 11 vuotena peräkkäin Gambero Rossossa kolmella lasilla, mikä tekee siitä palkituimman toscanalaisista tilaviineistä.      

Fèlsinan 225 hehtolitran teräksisiä käymisastioita
Tilan pienimuotoisena erikoisuutena oli laaja koiratarha. Toistakymmentä koiraa asusteli erikseen keskellä tuotantolaitoksia omissa rajatuissa karsinoissaan. Mikä sitten lieneekään näin laajan kennelin tarkoitus, ei sen tarkemmin selvinnyt...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti