perjantai 26. helmikuuta 2010

Fontalloro '98Loma on hyvä aloittaa kunnon viinillä. Ainakin näin toivoin korkatessani reilu 11 vuotta ikääntynyttä Toscanan sekasikiötä. Nimitys syystä, että Fattoria di Felsina on päättänyt käyttää huipputuotteeseensa sangiovesea sekä Chianti Classicon, että Chianti Colli Senesi tuotantoalueilta. Näin viini ei täytä DOCG Classico eikä DOCG Colli Senesi -kriteereitä, joten se täytyy luokitella IGT:ksi.

Vaikka laatuluokitus on vasta Italian kolmanneksi korkein, en hämäänny vaan pikemminkin innostun. Italia on tuottanut jo vuosikymmenet huippuviinejä Toscanan länsirannalla Bolgherin kylän merellisillä kukkuloilla, jotka kaikki ovat luokiteltu kolmanteen IGT luokkaan. Näissä viineissä päärypäleenä on Cabernet Sauvignon ja juuret johtavatkin aina Antinorin suvun viinikokeiluihin ja ranskalaisten punaviinien ihannointiin, tämä on kuitenkin oman artikkelinsa arvoinen tarina...

Sitten Fontallorosta. Viini oli vuosikertaa 1998, joten tanniinit ovat saaneet pehmentyä tovin. Korkattuani pullon dekantoin sen välittömästi, ja pohjalle olikin kertynyt kunnon sakka. Väri oli vahvasti ruskeaan taittuva ja koostumus tuhti. Tuoksu oli alkuun mitään sanomaton ja laimea. Tunnin päästä tuoksussa oli jumalaista mehevyyttä, suklaan aromeja ilmiselvää punaista paksua makeaa marjaa. Reilun tunnin päästä maussa oli vahvasti tanniineja ja kiehtovaa kirpeyttä - viini oli kaikkea muuta kuin 11 vuoden ikäinen. Kahden tunnin jälkeen tanniinit olivat pehmentyneet, mutta eivät odotetusti. Viini oli särmikäs ja kahvinen tuhti pakkaus.

Kokemuksena erittäin mielekäs ja innostava viini, jollaista en ole ennen maistanut. Viinistä huomasi selvästi iän tuomat ominaisuudet kuten värin, sakan, tuoksun ja kaulaetiketin liimautumisen tuskallisen tiukalle pullon suuaukolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti