sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Viinijano Exclysive - Candialle Azienda AgricolaKävimme tutustumassa suomalaisen viininviljelijä Jarkko Peräsen viinitilaan Toscanan Panzanossa. Viinitila on ollut Jarkon ja Josephinen isännöimä vuodesta 2002, jolloin pariskunta hankki sen itselleen sveitsiläiseltä viljelijäperheeltä. Candialle Azienda Agricola sijaitsee aika tarkkaan keskellä sekä mystisen romanttista Toscanan maaseutua että Chianti Classico -viinialuetta. Panzano on Classico-alueen ehdottomia kultamaita, ja tila sijaitseekin maineikkaan "Conca d´Oro" -laakson alarinteillä.


Jarkko suhtautuu viininviljelyyn vahvasti kasvitieteellisestä näkökulmasta. Tilan tavoitteena onkin kestävä viininviljelys ja viinitarhojen ymmärtäminen maatalousekosysteeminä. Luomuviljely vaatii veronsa, sillä köynnöksiä on seurattava säävaihteluiden takia erityisen tarkasti, eikä muutoksista saa tehdä liian hätiköityjä johtopäätöksiä. Myös koneellisen työn minimointi asettaa kestävän kehityksen viininviljelylle haasteita. Jarkko toteaakin:

"Luomuviljely on tarkoitus saada koko Panzanon viinialueen trendiksi, se on ennen kaikkea fiksujen ihmisten hommaa".

Vaikka Candialle on Panzanon pienimpiä tiloja, on rajanaapureina suuria viinitaloja kuten Fontodi ja Castello dei Rampolla. Kylän keskusta sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä tilalta ja Firenzeen ajaa puolisen tuntia.


Tällä hetkellä Candialle tuottaa Chianti Classicoa sekä IGT-viinejä Ciclope ja Pli. Tarjonta kattaa mukavan siivun Toscanan viinimakuja. Traditionaalinen Classico on omiaan paikallisten juustojen, villisikapastan ja tomaattisten ruokien kanssa. Ciclopen vertaista Merlot-vetoista nautiskeluviiniä saa hakea. Pli osoittaa tilan "cru"-viininä laadukkaan Sangiovesen parhaat ominaisuudet. Rivien välistä ymmärsimme, että tulevaisuudessa tila aikoo pitää kansainväliset rypäleet täysin omana viininään. Mielenkiintoisia viinejä kenties siis tulossa...

Mikäli mieli tekee syksyiseen Toscanaan, kannattaa sinne suunnistaa pikaisesti. Syyskuun kolmantena viikonloppuna 2010 Panzanossa järjestetään viinimessut, joissa parisenkymmentä paikallista tuottajaa esittelee luomuksiaan. Sisään pääsee ostamalla viinilasin (12e), jonka jälkeen maistelu on täysin vapaata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti