sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Tilahyppelyä Toscanassa osa 2


LE CINCIOLE

Vain kivenheiton päässä Panzanon vanhasta kaupungista sijaitsee harvinaisen sympaattinen tila persoonallisine viineineen. Chianti Classico -alueen sydämessä viiniä tekevä Le Cinciole juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan alkuaan milanolaisten Valerian ja Lucan ohjastamana. Akateemisesti koulutettu ja yliopistossa työskennellyt iloinen pariskunta suuntasi aikanaan Toscanaan tekemään sitä, mistä olivat aina salaa haaveilleet. 

Reilun kymmenen hehtaarin tila on alusta asti tähdännyt millintarkkaan laatuun ja kunnianhimoiset tavoitteet ovatkin tuottaneet tulosta, sillä tarhojen viinit kuuluvat nykyisin alueen ehdottomaan kärkikaartiin. Laadun takaa muun muassa elektroninen viinitarhanvalvontajärjestelmä Winesense, joka on osa Lucan modernisointiprojektia. Järjestelmän avulla pensaiden ja tarhojen sääolot saadaan hämmästyttävällä tarkkuudella suoraan kellarille ja tietokoneeseen. Myös orgaanisen viljelyn laatusetifikaatti myönnettiin tarhoille vuonna 2005.


Luca ja Valeria
Luca käyttää Camalaionen ja Riservan 500 litran tammessa

Vierailun aikana ainakin yksi asia tuli selväksi: mukava menestys ei ole noussut pientilallisten hattuun. Kellarivierailu sai sympaattisen Valerian purskahtamaan nolostuneeseen nauruun. Totta tosiaan he eivät ole panostaneet pätkääkään kellarin ulkoasuun tai siisteyteen, mutta juuri nämä ovat niitä tilavierailun hienouksia. Privaatti kierros ja viiniesittely sotkuisella pikkutilalla hakkaa sata-nolla sliipatun turisti-tourin, jossa puheenaiheet karkaavat valitettavan usein Obama - Bush -raiteille (jenkkejä vaan on kaikkialla).
  
Viinitarhat avautuvat tilan edestä kaakkoon kohti Panzanoa

Le Cinciole tuottaa nykysin viittä eri viiniä – kahden Classicon lisäksi valikoimasta löytyy supertoscanalainen Camalaione, kevyehkö pöytäviini Cinciorosso sekä roseviini Rosato Toscana. Maistellessamme tilan viinejä Valeria ehdotti tasting-paikkaa lähellä käymisastioita. Miltei kaikki sangioveset olivat aloittaneet käymisen ja tuoksu kellarissa oli mahtava. Ympäristö ja tunnelma ovat loppujen lopuksi iso osa maistelukokemusta – viini-tasting kellaritiloissa olikin jotain, mitä ei ole aikaisemmin tullut hartaudella testattua. Suosittelen. 


Pirteän mustaherkukkainen Cinciorosso IGT on tuotevalikoiman uutuus

Le Cinciolella viini tehdään ympäristönsä näköiseksi sangiovesen ominaispiirteitä kunnioittaen. Chianti Classico kypsyy 20 hehtolitran tammessa vuoden. Classico Riserva puolestaan kypsyy 18 kuukatta pienemmässä 225 litraisessa tynnyrissä ja tasapainottuu vielä 12 kuukautta pullossa. Supertoscanalainen Camalaione kypsyy pisimpään uudessa puussa ja koostuu pelkistä kansainvälisistä rypäleistä: Cabernet sauvignon 70%, Merlot 15% sekä Syrah 15%. Kokonaisuutena varsin kiva valikoima hyvin tehtyjä viinejä. 

Kaiken kaikkiaan Greven Panzanosta tuleva Le Cinciole on huoleton, iloinen ja hieman rähjäinen tila, mutta samalla ihailtavan modernisti ajan hermolla.


Camalaione on tilan vakuuttava supertoscanalainen 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti