perjantai 20. marraskuuta 2009

Chiantin ytimessäMikä ihme yhdistää entisaikojen etruskikaupunki Sienan ja renesassiajan pyhätön Firenzen? Noh, helpoin vastaus on tietenkin sijainti. Kummatkin kaupungit sijaitsevat nimittäin Italian Toscanassa aivan Chiantin viinialueen kupeessa.

Oikea vastaus on silti SS222/SR222, tietenkin. Numero-kirjainyhdistelmä tarkoittaa tietä, joka mutkittelee läpi kauneimpien toscanalaiskylien aina Chianti Classico -aluetta myöten alkaen Sienasta ja päättyen Firenzeen.

Vaikka Chianti Classico on vain yksi alueen monista viinityypeistä, on se vakinaistanut paikan yhtenä maailman arvostetuimmista viineistä. Chianti on onnistuessaan erinomainen viini, mutta Classico tarvitsee vain harvoin onnistumisia. Chiantin alue jaetaan kahdeksaan tuotantoalueeseen, joista Classico muodostaa vielä oman DOCG -luokitellun tuotantoalueensa.

Ohessa tunnistekilpi Santo Stefanon Chianti Classico-tuotantotilaltaChianti Classico on perustyypiltään kohtalaisen hankala seurusteluviini. Siinä on kovuutta ja tanniinisuutta, joka hedelmäisellä olemuksellaan maistuu hyvälle, mutta varsinkin nuorena, kuivattaa limakalvot pahemman kerran jättäen jopa vastenmielisen jälkivaikutelman.
Pullokypsytys tekee Classicolle hyvää, ja totesimmekin, että tällä hetkellä vuosikerta ´05 on erinomainen. Viini tuoksui karamellimaisen toffealle. Vahvoista tanniineista ei ollut tietoakaan. Pehmeyttä ja karismaa riitti loputtomiin ja kokonaisuus olikin yksi parhaista koskaan maistamistani viineistä. Kyseistä viiniä ei saa Alkosta, vaan se on henkilökohtaisesti kannettu aina Grevestä Santo Stefanon tilalta asti.

Ohessa maistamamme Santo Stefano Chianti Classico 2005
2 kommenttia:

  1. Tolle viinille saadaan hyvää vertailua, kun tammikuussa pääsee maistelemaan pari vuotta nuorempaa herkkua.

    VastaaPoista
  2. pari vuotta nuorempi olisi siis 2007 vuosimallia oleva Santo Stefano, vai miten?

    VastaaPoista