lauantai 10. lokakuuta 2009

the fiesta.



Castello Banfin Brunello* tuotti neitseelliselle Montalcinon alueen sulaa kultaa nauttineelle pettymyksen. Vaikka Banfi on vuodesta toiseen niittänyt menestystä Wine Spectatorin arvosteluissa, ei ´03 vuosikerta täyttänyt odotuksia. Viini oli hyvin selkeä ja vahva niin kuin olettaa saattoi, se nautittiin erinomaisen punaviinihirven kanssa, ja onnistuikin vastaamaan ruoan vahvaan makuun hyvin. Kokonaisvaikutelma jäi silti yllättävän ongelmalliseksi ja häiritsevän karvaaksi. Viini oli mausteisen marjaisa sekä erittäin voimakaan tuoksuinen, mikä teki osaltaan vahvasti positiivisen vaikutuksen. Jokin ei silti toiminut, ja kokonaisuus jäi vuosien päähän siitä karismasta, mitä viiniltä odotti. Brunelloille tyypillistä purppuran tummaa ruskeahkoa sävyä ei taittunut reunasta, ainakaan vielä tällä vuosikerralla. Happea kannattaa antaa reilusti yli toista tuntia, ja testiryhmä huomasikin, että viini sai dekantoituneena mukavasti pehmeyttä ja karismaa.

Banfi ´03 ei ole valmis nautittavaksi, vaan testaajien veikkaus onkin, että viini on parhaimmillaan 5-6 vuoden päästä. Näin nuoressa Brunellossa kun hehkuu läpi jonkinlainen epävarmuus. Tuottaja lupaa viinille jopa 18 vuoden säilymisen. Viini ei missään nimessä ole Alkon tilausvalikoimahinnaston arvoinen, vaan kaappaisin hyllystä mielummin mukaan vaikka kaksi turvallista Zenaton Ripassoa, joista toisen voisi sekoittaa booliin ilman huonoa omatuontoa.



Alkupalapöytä piti sisällään loistavan kattauksen uunissa lämmitettyä maalaisleipää valkosipulioliviöljyllä. Ohessa mozzarellaa, chilimakkaraa ja kotitekoista pestoa. Kaiken tämän summasi erinomainen olut Inedit Damm** Espanjasta.



** Estrella Inedit Damm
* Castello Banfi, Brunello di Montalcino 2003

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti