maanantai 25. helmikuuta 2013

Montevertine - Grande Degustazione
Montevertine-viinit:

- Pian del Ciampolo (sangiovese 90%, canaiolo, colorino)
- Montevertine (sangiovese 90%, canaiolo, colorino) 
- Le Pergole Torte (sangiovese)

- Il Sodaccio (vk. 1995 asti, sangiovese 90%, canaiolo, colorino)

Viinintekijät:

Sergio Manetti (1967 - 2000)
Martino Manetti (2000 ->)


Chianti Classico -alueen ytimessä Raddan ja Volpaian kukkulakaupungin välissä tuotetaan eittämättä yhtä alueen arvostetuimmista viineistä. Montevertine nousi parrasvaloihin erinomaisella yhden tarhan viinillään 1970-luvun puolivälissä ja keräsi huomiota kahnauksellaan Chianti Classico Consorzion kanssa vuonna 1981. Jääräpäinen asenne, tyylitaju ja kunnianhimoiset tavoitteet ovat nostaneet tilan legendaksi muutamassa vuosikymmenessä. 

Sergio Manetti huusi ainoana huutajana Montevertinen vaatimattoman tilan kesämökikseen vuonna 1967. Tarkoitus oli elää maatilan rauhassa ja tehdä viiniä itselle ja kavereille. Le Pergole Torten tarha istutettiin 1968 ja Il Sodaccio (uudelleenistutettu vuonna 2000) pian tämän jälkeen. Vuonna 1971 Manetti maistatti viiniään Vinitalyssä Veronassa ja sai erinomaisen vastaanoton. Hän alkoi vakavissaan harkita viinintekijän uraa ja uusien isompien tilojen rakentamista maatilalleen. Mukana matkassa hääri vanha ystävä Giulio Gambelli, jonka johdolla valmistettiin viiniä ja istutettiin lisää tarhoja. Uudet tilat valmistuivatkin 1970-luvun puolivälissä hammasta purren. Sergio oli velkaantunut, eikä taloudellinen tilanne näyttänyt kovinkaan valoisalta.

Vuosikerta 1977 tuotti Pergole Torten tarhalta jo hyvän sadon, joka riitti täyttämään viisi Domaine de la Romanée Contilta hankittua barrique-tynnyriä. Viini keräsi paljon ylistyssanoja. Tilanne parani, tarhat tuottivat erinomaista viiniä ja vuonna 1981 Sergio päätti hakea yhden tarhan cru-viinilleen Consorzion lupaa Chianti Classico Riserva -luokitukseen. Lautakunnan vastaus on vieläkin kellarin seinällä: "Viini ei ole sopivaa pullotettavaksi". Seuraavana vuonna Sergio päätti tiputtaa kaikki viininsä alimpaan laatuluokkaan "Vino da Tavola". Vielä tänäkin päivänä tilan jokainen viini kuuluu kolmanteen IGT-laatuluokkaan. Huumorimiehenä Sergio ilmeisemmin lisäsi sanan "Riserva" Montevertine-viininsä etikettiin ihan vaan kiusaksi Consorziolle.

Montevertinen viinit edustavat ehdottoman traditionaalista tyyliä paikallisten rypäleiden ominaispiirteitä kunnioittaen. Toisen sukupolven viinintekijä ja Sergion poika Martino Manettin viinit eivät kosiskele maistajaa runsaudella tai pyöreydellä, vaan tuovat sangiovesen raa'ankin persoonan esille sellaisena kuin se on. Manettin haluaa korostaa sangiovesen särmikästä olemusta, ei meikata sitä. Tuloksena on parhaimmillaan elegantti viini, jonka parfyyminen tuoksu ja täyteläinen suutuntuma ovat omalla tasollaan. 

Maistamistamme viineistä suurin osa oli erinomaisia. Varsinkin kaikki vuoden 1995 versiot toteuttivat Sergion tavoitetta hienosti. Vuoden 1988 Il Sodaccio ja Riserva olivat myös taivaallisia. Montevertine '04 ja Pergole Torte '04 olivat kummatkin hieman "lukossa". Tuoksussa oli häiritsevässä määrin vihertäviä puumaisia aromeja. Monte Vertine 1983 säväytti tasapainollaan, kun taas saman vuosikerran Pergole Tortessa oli jo jonkin verran vegetaalisia piirteitä.     

Kaikki maistetut viinit ja lyhyt tasting-note:


Pian del Ciampolo 2008, Montevertine 2007 & 2004
Pian del Ciampolo 2008 - herkullinen ja eloisa grippi. Hedelmäinen. Hyvä arkiviini. 
Montevertine 2007 - kauniisti tasapainossa. Terhakka ja elegantti ruokaviini.
Montevertine 2004 - hedelmä taka-alalla. Tiukka ja tanniininen. Vaikeasti avautuva.


Il Sodaccio, Montevertine Riserva & Le Pergole Torte 1995
Il Sodaccio '95 - erinomainen viini. Lähes täydellinen happo-hedelmä -tasapaino.
Montevertine Riserva '95 - kehittyneempi, ohuempi, multaisempi. Hyvä hapokkuus. 
Le Pergole Torte '95 - nuorekas, runsas ja eloisa. Huikea tasapaino. Sangiovesen voimannäyte. 


Il Sodaccio, Riserva & Le Pergole Torte 1988
Il Sodaccio '88 - kepeä, jopa makea. Fantastinen tasapaino. Viettelevä.
Montevertine Riserva '88 - aavistuksen vakavampi ja lihaisampi, loistavassa kunnossa.
Le Pergole Torte '88 - kehittyneempi, moniulotteinen ja maanläheisen lihaisampi tämäkin. Hapokkuus ja hedelmä lievässä laskussa, mutta kaikin puolin kunnossa.


Le Pergole Torte 2004
Le Pergole Torte '04 -  yllättäen liian nuori arvioitavaksi. Kaikin puolin kunnossa, mutta sulkeutunut, epäintegroitunut ja puinen (hieman samanlainen "ongelma" kuin Montevertine 2004). 


Monte Vertine 1983 oli ilahduttavassa kunnossa
Monte Vertine 1983 - hyvä happo ja kaunis kehittynyt hedelmä. Hieno viini.
Le Pergole Torte 1983 - hauskoja limemäisiä piirteitä ja vegetalisuutta. Ylikehittynyt. Hyvä happo. 
Le Pergole Torte 1987 Mg. - aavistuksen ylikehittynyt.Vino Santo di Monte Vertine 1982 - Kuivahko kuin Fino Sherry, hapokas ja herkullinen. Erinomainen viini.1 kommentti: