lauantai 16. marraskuuta 2013

Strada del vino Italia - BolgheriViinijano kierteli ja kaarteli Italiassa taannoin nelisen viikkoa. Viinitiloja tuli koluttua Liguriasta Maremmaan ja siitä edelleen alppien juurelle Valpolicellaan, Valtellinaan ja Trentinoon. Strada del vino Italiano kokoaa yhteen reissun parhainta antia pääasiassa kuvien muodossa. Muutama todellinen jalokivikin tuli löydettyä ja näistä tiloista on tarkoitus kirjoitella tuota pikaa enemmän.

Aloitetaan Toscanan rannikolta Bolgherista. Muodikas viinialue on tunnettu erityisesti kansainvälisistä rypäleistä ja ranskaa kopioivasta viininvalmistuksesta. Isojen viinitalojen kerma on valunut tänne eri puolilta Italiaa tasaiseen tahtiin ja harvassa ovat ne alkuperäiset maajussit. Niin piemontelaisella Gajalla, firenzeläisellä Antinorilla kuin venetolaisella Allegrinillä on alueen ytimessä omat modernit viinitilansa. Kohtalaisen uutena viinialueena Bolgheri on saavuttanut hyviä tuloksia (eli pisteitä tunnetuimmilta kriitikoilta) ja useinmiten isompien viinitalojen ykkösviini maksaakin jo yli satasen. 

Tein visiitin nippuun alueen tunnetuimmista taloista: San Guido, Guado al Tasso, Le Macchiole, Chiappini, Tua Rita (Suvereton alueella Bolgherista etelään) ja Argentiera. Kokemukset olivat hienoja, mutta tietynlainen hypetyksen suodatus oli tarpeen - alueella menee lujaa ja se tehtiin selväksi. Vastoin ennakko-odotuksia San Guido tarjosi ehdottomasti mukavimman kierroksen. Hauskan kontrastin muotitaloihin tarjosi taas Giovanni Chiappini. Alueen alkuperäisasukilla on tilukset aivan legendaarisen Ornellaian naapurissa, mutta ei uskoisi: rehellisen paskaisiin työvaatteisiin pukeutunut isäntä ei puhunut sanaakaan englantia ja esitteli viinejään rähjäisen sotkuisessa navetassa. Jotenkin meiningistä kuitenkin aisti, että Giovannilla on ollut vilkas kesä - Wine Enthusiast -lehti antoi keväällä tilan ykkösviinille tasan 100 pistettä. Eiköhän se englantikin ala kohta sujumaan.              


Antinorin Guado al Tasso - Bolgheri
Guado al Tasso - Bolgheri

Tenuta Argentiera - Bolgheri

Tenuta Argentieran viennistä vastaavan johtajan tilaesittely

Argentieran tarhat kasvavat Bolgherin mittakaavassa korkealla
Uutta tarhaa @ Le Macchiole - Bolgheri
Tenuta San Guido - Bolgheri

 
Tenuta San Guidolla oli erinomainen vastaanotto
Tenuta San Guido (Sassicaia) - Bolgheri
Tua Rita - Suvereto
Ritan viinikellari ja fresco


 Mielenkiintoinen tasting-tila


Alava Bolgheri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti