tiistai 16. elokuuta 2011

Viinistelyä Portossa


Köysirata nostaa viinimatkaajan korkeuksiin Gaian rannalla
Viinijano harppasi vaihteluksi Portugaliin, maiskutteli portviinejä muutaman viikon Portossa sekä Dourossa ja havahtui. Viinintekijöiden uusi sukupolvi rikkoo rajoja party-porteilla, port-drinksuilla ja istutuskokeiluillaan. Suuryritysten ostamat viinitalot pitävät turhankin aistittavasti kiinni sympaattisen viinituottajan sädekehästään. Vinho do Porto kelluu kuitenkin modernisaation murroksen jälkimainingeissa moniuloitteisempana kuin koskaan ennen, ja on valkoisena täysin yliveto kesäjuoma.

Vintage-expertti Fonsecan viinivarastoja Gaissa
Sukellus Pohjois-Portugalin viiniskeneen on syytä aloittaa Vila Nova de Gaiasta, joka on todellinen viinimatkaajan huvipuisto. Kaupungin Porton vastainen ranta elää täysin viinin ehdoilla ja ihmekkös tuo, sillä jo vuosisatojen ajan ovat suuret portviinin tuottajat kuljettaneet viininsä sinne kypsymään leudompaan säähän ja paremmille kauppa-apajille. Gaian viileissä varastoissa viinin on hyvä levätä etenkin kesällä, toisin kuin synnyinsijoillaan noin 100 kilometriä sisämaassa sijaitsevan Douron viinialueen kuumenevissa kellareissa. Vaikka rannikon ja viinialueiden etäisyys on lyhyehkö, on ilmasto hyvinkin erilainen. Jopa viinilaakson sisäisten ala-alueiden ilmastot ovat yllättävän erityyppiset. 

Nykyisin Gaian monesta kymmenestä viinikellarista noin kymmenkunta pitää oviaan aktiivisesti auki vierailijoille. Asiakaspalvelu on ystävällistä ja rutinoitunutta, mutta tietotasoltaan valitettavan usein pintapuolista. Kävimme nuuskimassa arvokkaan tunkkaista tynnyrituoksua puolessa kymmenessä ja seuraavassa suositukset:

1. Graham's

Graham's esitteli vierailijoille asiakirjoja port-kaupan alkuajoilta

Graham'sin kellareille pääsi ilmaisella bussikyydillä Gaian rannasta. Kierros oli informatiivinen ja kellari näyttävä. Tasting-tilat ja kauppa olivat ensiluokkaisia. Kokonaisuudesta jäi vimpan päälle hiotun markkinointisuunnitelman lisäksi mieleen sympaattinen ja elämyksellinen vierailu.  
    
2. KrohnKrohn tarjosi ehdottomasti henkilökohtaisimman kellarikierroksen. Varsinaisia kierrosaikoja ei ollut, vaan henkiökunta teki sellaisen aina tarvittaessa. Viiniä tarjottiin vapaamuotoisesti ja maksutta joko ennen tai jälkeen kellariesittelyn. Maistelutilat olivat kellarin parvella, joten tunnelma toi maisteluihin hyvän lisäpotkun.

3. CálemCálem on yksi suurimmista portugalilaisista portviinitaloista. Alkuaan sen bisnes oli pöytäviinin kuljettaminen Brasiliaan, mutta paluumatkalla takaisin tuodut puukuormat ja niistä rakennetut tynnyrit ajoivat yhtiön mukaan portbisnekseen puolivahingossa. Cálemin kierros oli lyhyt, mutta informatiivinen. Tasting-tila oli aavistuksen mielikuvitukseton, vaikkakin rakennus oli sisältä moderneimmasta päästä. 

Portviinien sippailu Vila Nova de Gaiassa on kertakaikkisen hienoa hommaa. Tutustuminen alueeseen kannattaa alottaa jo aamusta  ja aikaa on parempi varata koko päivä. Rantakadun ravintoloiden hinnat eivät ole sikamaisia, joten rentoutumista kierrosten välissä lasillisella viilennettyä tawnya voi suositella. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti