tiistai 11. syyskuuta 2012

Fumin - kummajainen Luoteis-ItaliastaFumin on hyvin tummakuorinen rypälelajike Aostan laaksosta Luoteis-Italiasta. Sitä tavataan käyttää osana sekoitetta yhdessä muiden paikallisten ja kansainvälisten rypäleiden kanssa. Se tuppaa lisäämään viiniin purppuraa väriä ja lujittamaan sen rakennetta. Muutamat tuottajat tekevät Fuminista nykyisin myös 100% lajikeviiniä, jossa korostuu lajikkeen kohtalainen tanniinisuus, eloisa hapokkuus, mausteisuus ja muhkea hedelmäisyys. Tiivistemäisestä rakenteesta johtuen jonkinasteinen tynnyrikypsytys lienee lajikkeelle paikallaan, jotta kokonaisuus saadaan ehyemmäksi ja tasapainoisemmaksi. 

La Crotta di Vegneron "Esprit Follet Fumin '10 oli väriltään syvän purppurainen, tuksultaan runsaan marjainen ja maanläheinen. Kovin yksinkertainen rakenne oli kentiens liian nuorekas arvioitavaksi, sillä tammimaisen savuiset aromit tunkeilivat röyhkeästi eturiviin. Viini oli sulkeutunut ja suoraviivainen. Vähintään pari vuotta kellarissa saattaisi pehmentää puukypsytyksen tuomia aromeja kummasti ja kesyttää fuminin ärhäkän olemuksen.

Summa summarum: fumin on mielenkiintoinen ja herkkä rypäle, joka vaatii tuottajalta osaamista. Älä nauti 100% fuminiasi liian nuorena. Varaa pöytään myös syötävää, sillä viinin duunarimainen olemus tarvitsee kompensaatiota huteraan eleganssiin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti