maanantai 18. tammikuuta 2010

[Kommentti]: Apple MacBook Pro - munittu mielikuva


Apple julkaisi ensimmäisen alumiinisen unibody-kannettavansa alkusyksystä 2008. Tällöin koko mallisto sijoitettiin MacBook -nimen alle ja prosessorivaihtoehtoja tarjottiin kaksi (2,0 & 2,4Ghz). Valmistajalle tyypilliseen tapaan innovatiivinen runko keräsi ihastusta ja suosio oli taattu alusta lähtien.

Alumiinirungot ovat Applelta tuttuja jo PowerBook G4 sarjasta lähtien ja esimmäinen alumiininen MacBook Pro julkaistiin kesäkuussa 2006. Nämä koneet eivät kuitenkaan olleet kuoreltaan kiinteitä, vaan perinteiseen tapaan kasaan koottuja läppäreitä. Unibody tuli Pro sarjaan samoin kuin Bookeihin syksyllä 2008.

Apple on profiloinut alumiiniläppärit aina korkeampaan teho- ja hintaluokkaan. Jo 2000 -luvun alusta lähtien valkoinen, perinteinen iBook houkutteli huokeudellaan ja erilaisuudellaan, siinä missä PowerBook oli kallis artistien ja taiteilijoiden desingtyökalu.

Niin kuin mainittu, Apple toi alumiinin MacBook -sarjaan vuonna 2008. Harkitsematon muutos kesti kuitenkin vain yhdeksän kuukautta ja kesällä 2009 nostettiin unibodyt takasin korkealle hinnoiteltuun Pro -kastiin. Möhläyksen seurauksena Apple tarjoaa nyt puolen tusinaa Pro -mallia, joista edullisimmat kuuluisivat ehdottomasti alempaan MacBook sarjaan.

Klassisen tyylikäs ja tehokas alumiininen läppärisarja on siis tuhrittu alemman keskitason koneilla, kiitos syksyn ´08 intoilun. Pro -mallisto ei tarjoa enää varmaa suorituskykyä, vaan tehopakettia havittelevan tulee tarkastaa tekniset tiedot kaksi kertaa ennen ostopäätöstä.

Oli tuoteprofilointi mitä tahansa, edullisinkin MacBook Pro on eriomainen kannettava. Entisenä Windowsin käyttäjänä voisin kuvailla käyttöjärjestelmää hieman samaan tyyliin kuin vaihdettuani Nokian Symbianista iPhone OSin - OSX tarjoaa ripauksen juhlaa arjen keskelle. Applen ylivoima käytettävyydessä on häikäisevä ja selittämätön ilmiö. Sanotaan, että Apple tulee aina jäljessä, mutta aina parempana kuin edelläkävijät. Mielestäni asetelma on muuttunut varmaksi edelläkävijäksi, jolta nähdään harvoja teknisiä ohilaukauksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti