maanantai 25. lokakuuta 2010

Cosimo Maria Masini "Nicole" IGT 2006Joskus maanantai on yksinkertaisesti viikon paras päivä mielenkiintoisen viinin maistamiseen. Vaikka viinijano ei varsinaisesti olisikaan kova, viikonlopun jälkeinen flow auraa turhat ennakkoluulot ja odotukset tieltään, jättäen jäljelle hämmästyttävän herkän maistamiskokemuksen.

Cosimo Maria Masini "Nicole" IGT 2006 tulee San Miniaton pikkukylän liepeiltä Luoteis-Toscanasta. Kylä sijaitsee viinimatkaajan näkökulmasta aavistuksen sivussa massaturismin kansoittamista Chiantin ja Bolgherin huippuviinialueista. Etiketin ja nettisivujen perusteella hyvinkin moderni tuottaja tekee viininsä vasta Italian kolmanteen laatuluokkaan IGT, ja aina biodynaamisesti. Joka vinkkelistä siis kutkuttavan kiinnostava kokonaisuus.

Viinin tuoksu oli vahvasti maanläheinen ja multainen sekä, hieman yllättäen, kypsän puolukkainen.  Aavistus klassista hapankirsikkaa ja tummia marjoja. Maku johdatteli aistit lempeästi vakuuttavaan lopputulokseen. Hapokas, tanniininen ja pitkähkö 100% Sangiovese. Ei pätkääkään  tammea. Hieman dekantoituneena tuoksussa moniulotteisempaa marjaa ja yrttejä. Hyvin rakennettu, aluetta ja rypälettä korostava viini, joka ei pyri kosiskelemaan maistajaa pulloetikettinsä tavoin.  

Jos kiinnostuit, viini löytyy Alkon tilausvalikoimasta.      

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Italoviinien käsikirjaMikäli syvempi tietämys Italian viinialueista, rypäleistä ja ruokakulttuurista kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti harkita oheisen käsikirjan hankkimista. Kirja on kannesta kanteen täyttä asiaa ja kuvitusta on niukasti. Tästä ei kannata ahdistua, sillä opus on kirjoitettu selkeästi ja hauskasti. Viinialueita on lähestytty kiehtovasti, kunkin alueen vahvuudet huomioon ottavan tarinan muodossa. Tiesitkö esimerkiksi, miksi Barbarescossa ammutaan kesken kesäpäivän tykeillä? Kirjasta löytyy myös ruokasuositukset, huippuvuosikertojen arviot, viinitilaluettelo ja paljon muuta. 

Kiinnostuitko? Kirjan voi tilata kätevästi esimerkiksi tästä.

lauantai 16. lokakuuta 2010

ViiniTV pärskii suomalaiselle pönötyskulttuurilleTasan vuoden verran interwebin taajuudella pauhannut ViiniTV jättää harvan viinidiggarin kylmäksi. Ruudun takana ei istu kivapoika-kategoriaan kuuluvia teeveestätuttuja, vaan ennemminkin intohimoisesti viini-skeneen suhtautuvia resupellejä. Ja niin pitääkin. Konsepti toimii ja käyttää vahvuutenaan välinpitämättömyyttä kaiken maailman esiintymisetiketeistä. Oikeat vuorosanat, ajoitus, selkokieli tai muut vastaavat kaavat jyrätään asiantuntemuksen ja hyvän meiningin siivittämänä tavalla, joka saa pahimmillaan paatuneen pönöttäjän tarttumaan entistä tiukemmin siihen tuttuun ja turvalliseen XO-pulloon. ViiniTV nakertaa asennossa seisovaa viinimonopolijäykistelyä ja nostattaa hymyn huulille. 

Vuodessa on tapahtunut yllättävän paljon, kiitos lukuisten mielenkiintoisten lähetysvieraiden ja muutamien ulkomaanjaksojen. Vaikka ViiniTV onkin saavuttanut ison joukon samanhenkisiä viininautiskelijoita, soisi konseptin silti leviävän ja tavoittavan yhä useamman harrastajan. Potentiaalia löytyy.  

Hyvää synttäriä ja vielä parempaa toista tuotantovuotta!

perjantai 1. lokakuuta 2010

Sisilian fresitaTörmäsin Alkossa mielenkiintoiseen tilausvalikoiman sisilialaiseen. Hyvin tasapainoinen, muutaman tunnin dekantoinnilla laadukas, helppo ja mansikkainen Nero d'Avola - Frappatto -sekoite. Yrttejä ja marjoja. Mansikkamehua. Hyvin tehty viini, joka soveltuu varsin mainiosti niin ruokaan kuin seurusteluun.